Domov

Gingivitis – vnetje dlesni | Vse, kar morate vedeti

Primadent

Gingivitis je pogosta, srednje resna oblika bolezni dlesni, ki povzroča rdečico, oteklino in krvavenje dlesni. Čeprav je v začetni fazi pogosto neboleč, lahko neustrezno zdravljenje vodi do resnejših težav, kot je parodontalna bolezen. Preberite, kaj je gingivitis, kako nastane, kakšna tveganja prinaša ter kako ga zdraviti in preprečiti.

Kaj je gingivitis?

Gingivitis je začetna faza bolezni dlesni, ki povzroča vnetje dlesni okoli zob. Glavni vzrok za gingivitis je kopičenje zobnih oblog, v katerih se začnejo prekomerno razmnoževati bakterije. Te bakterije proizvajajo toksine, ki dražijo dlesni in povzročajo vnetje. Gingivitis se pogosto pojavlja pri ljudeh vseh starosti, vendar je najpogostejši pri odraslih.

Dlesen je mehko tkivo, ki obdaja zob in se nanj pripenja pod vidnim robom dlesni, s čimer nastane dlesnin žleb. Po vsakem ščetkanju se na zobeh začnejo nabirati zobne obloge, znane kot plak. Plak sestavljajo bakterije, ki se lepijo na površino zoba in tvorijo biofilm. 

Če se gingivitis ne zdravi, lahko napreduje v resnejšo obliko bolezni dlesni, imenovano parodontalna bolezen, ki lahko povzroči izgubo zob in druge zdravstvene težave. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje gingivitisa je ključno za ohranjanje zdravja dlesni in zob.

Če zobne oblog ne odstranjujemo redno in dovolj temeljito, se biofilm razširi in se v njem nabira vedno več bakterij, ki sproščajo toksine v svojo okolico. Sledi vnetje. Gingivitis lahko traja leta brez napredovanja, vendar je pomembno, da ga čim prej zdravimo, saj je predstopnja parodontalne bolezni. Dovzetnost za razvoj parodontitisa je odvisna od več dejavnikov, med katerimi so poleg površne ustne higiene še:

  • kajenje,
  • sladkorna bolezen,
  • stres,
  • hormonske spremembe (npr. PCOS ali težave s ščitnico), 
  • in genetska predispozicija. 

Kdaj nastane?

Gingivitis se lahko razvije že po nekaj dneh nezadostnega čiščenja zob. Če zobne obloge niso redno odstranjene s ščetkanjem in nitkanjem, se lahko kopičijo in povzročijo vnetje dlesni. Prvi znaki gingivitisa so rdeče, otečene in krvaveče dlesni, še posebej med ščetkanjem ali nitkanjem.

To so ključni koraki pri razvoju vnetja dlesni:

  1. Kopičenje zobnih oblog
    Zobne obloge so mehka in lepljiva plast, ki se vsakodnevno nabira na zobeh. To je normalno, saj jih povzročajo bakterije, ki so naravno prisotne v ustni votlini, ostanki hrane, sladkor iz hrane in slina. Če obloge ne odstranimo z rednim ščetkanjem in nitkanjem, se lahko strdijo in preidejo v zobni kamen.
  2. Draženje dlesni
    Bakterije v zobnih oblogah proizvajajo toksine, ki dražijo dlesni. To povzroča vnetje, ki se kaže kot rdečica, oteklina in krvavenje dlesni.
  3. Napredovanje vnetja
    Če vnetja ne zdravimo, se lahko razširi in povzroči ločitev dlesni od zob, kar vodi v nastanek žepkov med zobmi in dlesnimi. Ti žepki postanejo idealno gojišče za širjenje okužbe.
  4. Tveganje za parodontalno bolezen
    Če gingivitis napreduje, lahko prizadene podporna tkiva in kosti, kar vodi do parodontalne bolezni in tudi do periimplantitisa, če imate v ustih poleg svojih še umetne zobe (implantate). Ti stanji sta resnejši in hitro povzročita izgubo zob oz. zobnih vsadkov.

Zakaj je gingivitis škodljiv?

Čeprav je gingivitis v začetni fazi reverzibilen, lahko neustrezno zdravljenje vodi do resnejših zobozdravstvenih težav:

  • Parodontalna bolezen: Nezdravljen gingivitis lahko napreduje v parodontalno bolezen, ki prizadene tkiva in kosti, ki podpirajo zobe. To lahko vodi do izgube zob.
  • Sistemske bolezni: Študije kažejo, da je parodontalna bolezen povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen in druge sistemske bolezni.

Drugi možni zapleti

  • Karies: Bakterije v zobnih oblogah proizvajajo kisline, ki lahko poškodujejo zobno sklenino in povzročijo karies.
  • Halitoza: Vnetje in okužbe dlesni lahko povzročijo slab zadah.

Okvirna cena za premium čiščenje zobnega kamna: 50 EUR po zobnem loku 

Kako prepoznati, ali imamo vnete dlesni?

Znaki gingivitisa vključujejo:

  • Rdeče in otečene dlesni
    Dlesni postanejo vnete, rdeče in nabrekle zaradi odziva imunskega sistema na bakterijske toksine.
  • Krvavenje dlesni
    Pogosto krvavenje dlesni med ščetkanjem ali nitkanjem je eden prvih znakov gingivitisa. Krvavenje se lahko pojavi tudi spontano ali med jedjo.
  • Slab zadah
    Kronična prisotnost bakterij in vnetja v ustni votlini lahko povzroči slab zadah, ki ga ni mogoče enostavno odpraviti z običajnim umivanjem zob ali uporabo ustne vodice.
  • Občutljivost dlesni
    Dlesni so lahko občutljive na dotik ali med uživanjem hrane. Lahko se pojavi tudi občutek bolečine ali nelagodja pri ugrizu ali žvečenju.
  • Recesija dlesni
    V naprednejših primerih lahko dlesni začnejo odstopati od zob, kar povzroči izpostavljenost korenin zob. To lahko vodi do povečane občutljivosti zob na temperaturne spremembe in dotik.

Če opazite katerega od teh simptomov, priporočlamo nemuden pri zobozdravniku za strokovno oceno in zdravljenje.

Gingivitis dlesni v nosečnosti

Hormonske spremembe med nosečnostjo lahko povečajo tveganje za vnetje dlesni, znano kot nosečniški gingivitis. Povečane ravni hormonov, kot sta progesteron in estrogen, lahko vplivajo na pretok krvi v dlesni in povzročijo povečano občutljivost na bakterije v zobnih oblogah.

Simptomi nosečniškega gingivitisa:

  • Rdeče, otečene in krvaveče dlesni
  • Občutljivost dlesni
  • Slab zadah
Moški, ki zeha in mu smrdi iz ust.
Drugo ime za slab zadah je halitoza

Zdravljenje in preprečevanje gingvitisa 

  • Ustna higiena
    Najboljši način za preprečevanje in zdravljenje gingivitisa je dosledna ustna higiena. To vključuje ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan z zobno pasto, ki vsebuje fluorid, in dnevno uporabo zobne nitke ter ustne vode.
  • Profesionalno čiščenje zob
    Redni obiski pri zobozdravniku ali zobnemu higieniku za profesionalno čiščenje zob lahko pomagajo odstraniti zobne obloge in preprečiti napredovanje gingivitisa.
  • Prehrana
    Prehrana bogata z vitamini in minerali, še posebej vitaminom C in kalcijem, lahko pomaga krepiti dlesni in zobe. Izogibanje sladkim prigrizkom in pijačam zmanjša tveganje za nastanek zobnih oblog.
  • Hidratacija
    Pitje zadostne količine vode pomaga izpirati bakterije in ostanke hrane iz ustne votline.
  • Izogibanje kajenju
    Kajenje lahko poslabša vnetje dlesni in zmanjša učinkovitost zdravljenja.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kako lahko preprečim gingivitis?

Redno ščetkanje in nitkanje, uporaba ustne vode ter redni obiski pri zobozdravniku so ključni za preprečevanje gingivitisa.

Ali lahko vnetje dlesni ozdravim sam doma?

V začetni fazi lahko gingivitis ozdravite z izboljšano ustno higieno. Vendar pa je priporočljivo obiskati zobozdravnika za strokovno oceno in nasvet.

Kako pogosto naj obiskujem zobozdravnika za preprečevanje gingivitisa?

Priporočamo redne obiske pri zobozdravniku vsakih šest mesecev. Posameznikom z večjim tveganjem za gingivitis svetujemo pogostejše obiske.

Ali lahko otroci dobijo gingivitis oziroma vnetje dlesni?

Da, tudi otroci so lahko dovzetni za gingivitis, še posebej, če ne skrbijo za ustrezno ustno higieno. Pomembno je, da vaše otroke pri skrbi za zobe in dlesni redno kontrolirate, celo čez najstniška leta. 

Zaključek

Gingivitis je pogosta in začetna oblika bolezni dlesni, ki jo lahko učinkovito preprečimo in zdravimo z dosledno ustno higieno in rednimi obiski pri zobozdravniku. Pomembno je, da prepoznamo zgodnje znake gingivitisa in pravočasno ukrepamo, da preprečimo resnejše zobozdravstvene težave.

V Primadentu smo tu, da vam pomagamo ohranjati zdravje vaših dlesni in zob. Če opazite znake gingivitisa, nas obiščite za strokovno oceno in nasvet.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje