Domov

Afte | 10 razlogov za nastanek aft

Primadent

Kaj so afte, kako in zakaj nastanejo ter kako jih lahko odpravimo?

Vsak od nas se v življenju sreča z aftami – bolj nesrečni celo vsak mesec. Preberite si vse, kar morate vedeti o tem nadležnem pojavu.

Kaj so afte oziroma ulkusi

Afte, znane tudi kot aftozni stomatitis ali ulkusi, so boleče razjede, ki se običajno pojavijo na notranji strani lic, ustnic, na dlesnih, jeziku ali nebu. Te razjede so običajno okrogle ali ovalne oblike in bele ali rumene barve s pordelim robom. 

Pojavijo se lahko večkrat skozi življenje – nekateri posamezniki se z njimi borijo praktično vsak mesec. Afte niso nalezljive in se lahko pojavijo posamično (ena večja afta) ali v skupinah (več manjših na istem predelu ust).

Opišemo jih lahko tudi kot “izpuščaj” na notranji strani ust. Čeprav gre za nenevarno stanje, so zelo nadležne. Povzročajo nelagodje in otežijo vsakdanje aktivnosti, kot so prehranjevanje, pitje in govorjenje. Zanimivo je, da se pogosteje pojavljajo pri ženskah in mladostnikih ter otrocih. Velja tudi, da boste imeli 90 % možnosti za pojavljanje aft, če so afte imeli že vaši starši. 

Simptomi 

Afte so lahko neprijetne in povzročajo precejšnje nelagodje. Tukaj so najpogostejši simptomi, ki jih lahko doživite, če imate afte. Pojavijo se lahko le nekateri izmed njih, ali pa vsi naenkrat.  

infografika ki prikazuje glavne razloge za nastanek aft
Pogosti simptomi aft
  • Boleče razjede – Najbolj očiten simptom aft so majhne, boleče razjede (nekateri jim rečejo tudi čiri ali ulkusi)  v ustni votlini. Te razjede so običajno bele ali rumene barve in so obkrožene z rdečim robom. Pojavijo se lahko posamično ali v skupinah.
  • Pekoč občutek – Preden se razvijejo vidne razjede, lahko na prizadetem območju občutite pekoč ali mravljinčast občutek. Ta občutek se lahko pojavi nekaj ur do enega dneva pred nastankom afte.
  • Bolečina – Afte so boleče in lahko otežijo prehranjevanje, pitje in govorjenje. Bolečina je običajno najhujša v prvih nekaj dneh, nato pa se postopoma zmanjšuje, ko se razjeda začne celiti.
  • Oteklina in vnetje – Območje okoli afte je lahko otečeno in vneto, kar prispeva k nelagodju. Včasih se lahko pojavi tudi rahla oteklina bližnjih bezgavk.
  • Težave pri prehranjevanju in pitju – Zaradi bolečine in nelagodja, ki ga povzročajo afte, lahko postane prehranjevanje in pitje zelo neprijetno. Kisla, začinjena ali živila, ki so groba v teksturi, lahko dodatno dražijo razjede in povečajo bolečino.
  • Težave pri govorjenju - Če se afte pojavijo na jeziku ali v bližini ustnic, lahko povzročijo težave pri govorjenju. Vsak premik jezika ali ustnic lahko povzroči ostro bolečino.
  • Slab zadah – V nekaterih primerih lahko afte povzročijo neprijeten zadah. Ta se najpogosteje pojavi, če imate večje razjede ali če se razjede pojavljajo večkrat zaporedoma.
  • Splošno nelagodje – Nekateri pacienti poročajo tudi  o splošnem občutku nelagodja ali slabega počutja, ki je podobno prehladu.

10 razlogov za nastanek aft

Aftozni stomatitis ima več razlogov za svoj nastanek. Vedeti morate, da pri ljudeh niso nalezljive in da nimajo bakterijskega ali virusnega izvora. Ni nam treba skrbeti, da bomo z aftami nalezli druge. 

V večini primerov bo bolečina trajala največ 14 dni, nato pa afte same izginejo. Dejavniki tveganja so pri vsakem posamezniku drugačni, največkrat pa jih umeščamo v spodnjih deset kategorij. 

1. Poškodbe ustne votline

Sprožijo jih lahko majhne poškodbe, kot so ugrizi jezika ali lic. Poleg tega lahko mikropoškodbe nastanejo zaradi žvečenja trde hrane, uporabe preveč grobe zobne ščetke ali zaradi zapletov pri nošenju klasičnih zobnih aparatov. Tudi preveč agresivno ščetkanje lahko poškoduje mehko tkivo v ustih in vodi do razvoja aft ali drugih zobnih okužb.

2. Stres

Stres in tesnoba sta pogosto povezana s pojavom aft. Med stresnimi obdobji telo sprošča hormone, ki lahko vplivajo na imunski sistem in povečajo tveganje za vnetne odzive, vključno z aftami. Kronični stres lahko tudi vpliva na premalo spanca in izbiro nekakovostne prehrane, kar dodatno oslabi imunski sistem.

3. Hormonske spremembe

Hormonska nihanja, zlasti pri ženskah med menstrualnim ciklom, nosečnostjo ali menopavzo, lahko povečajo tveganje za afte. Estrogen in progesteron, ki sta dva ključna “ženska” hormona, lahko vplivata na občutljivost ustne sluznice in njeno reakcijo na dražljaje.

4. Genetika

Če imate družinske člane, ki pogosto trpijo za aftami, obstaja večja verjetnost, da jih boste imeli tudi vi. Genetski dejavniki lahko vplivajo na imunski sistem in njegovo sposobnost, da se spopada z vnetji.

5. Prehranske pomanjkljivosti (vitamini in minerali)

Pomanjkanje vitaminov in mineralov, zlasti vitamina B12, folne kisline in železa, je povezano z večjo pojavnostjo aft. Vitamini in minerali so ključni za ohranjanje zdravega imunskega sistema in regeneracijo tkiv. Na primer: vitamin B12 je bistven za proizvodnjo rdečih krvnih celic in DNA, pomanjkanje pa lahko vodi do oslabitve ustne sluznice.

6. Alergije na hrano

Nekatera živila, kot so čokolada, kava, oreščki, jagode in določene začimbe, lahko pri nekaterih ljudeh sprožijo afte. Alergijske reakcije lahko povzročijo vnetje in draženje ustne sluznice, kar vodi do nastanka razjed.

7. Razdražen imunski sistem zaradi kroničnih bolezni 

Oslabel imunski sistem ali avtoimunske bolezni lahko povečajo tveganje za razvoj aft. Bolezni, kot so celiakija, Crohnova bolezen in HIV, vplivajo na sposobnost telesa, da se brani pred okužbami in vnetji. Celiakija, na primer, je avtoimunska bolezen, kjer telo negativno reagira na gluten, kar lahko povzroči vnetje in razjede v ustih.

8. Uživanje nekaterih zdravil

Zdravila, kot so zaviralci adrenergičnih receptorjev beta in nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), lahko pri nekaterih ljudeh sprožijo nastanek aft. Ta zdravila lahko vplivajo na sluznico v ustih in povzročijo draženje ali vnetje.

9. Pomanjkljiva ustna higiena

Slaba ustna higiena lahko prispeva k razvoju aft. Bakterije in drugi mikroorganizmi lahko povzročijo okužbe in vnetja, kar vodi do razjed. Uporaba nekaterih zobnih past in ustnih vod z natrijevim lauril sulfatom (SLS) lahko prav tako povzroči draženje ustne sluznice.

10. Kajenje

Kadilci imajo večino časa odebeljeno ustno sluznico. Ko za nekaj časa prenehajo kaditi, se sluznica ponovno stanjša, kar lahko povzroči nastanek razjed.

Afte se lahko pojavijo tudi pri otrocih.

Afte pri otroku in dojenčku

Pri otrocih in dojenčkih se afte pojavijo iz podobnih razlogov in s podobnimi simptomi kot pri odraslih. Še najbolj verjetno je, da se afte pogosteje pojavijo pri otrocih kot pri odraslih zato, ker njihov imunski sistem še ni dokončno razvit. Pogosto namreč izbruhnejo v stresnih obdobjih in pri nekaterih otroških boleznih, kot so bolezen ust, dlani in podplatov, primarni herpetični gingivostomatitis in herpangina.

Včasih afte pri dojenčkih in majhnih otrocih močno ovirajo hranjenje in pitje, zato moramo še posebej paziti na dovoljšnjo hidracijo in spodbujanje k pitju. Vaš malček bo verjetno zavračal hrano in pijačo, ali pa se celo zlagal o tem, koliko je spil, saj se bo želel izogniti bolečini. Pomembno je, da starši v tem času bolj pozorno kontrolirate vnos tekočin in jih prepričate, naj popijejo dovolj kljub nelagodju. 

PREBERITE TUDI: Ortodont za otroke brez čakalne dobe

Kako jih lahko obvladujemo?

Afte bodo ponavadi izginile same od sebe in v večini primerov vam ni treba skrbeti. To velja tudi za afte pri otrocih in dojenčkih. Čeprav ni zdravila, ki bi jih popolnoma preprečilo ali zdravilo, obstajajo različni načini za preventivo, lajšanje simptomov in pospeševanje celjenja ranic. Pomembno je, da krepimo imunski sistem, se izogibamo trdi in kisli hrani (če ugotovimo, da nas ta draži) ter skrbimo za dobro ustno higieno.

1. Posezite po lokalnih sredstvih za zmanjšanje bolečine in vnetja 

Obstajajo različna lokalna sredstva, kot so antiseptične ustne vodice, geli iz aloe vere in lekarniške kreme, ki lahko pomagajo zmanjšati bolečino in vnetje ter pospešijo celjenje. 

Priporočamo jodovo tinkturo. Dobite jo lahko v lekarnah, brez recepta. 

2. Uporabite protibolečinska zdravila

Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), kot so ibuprofen, lahko pomagajo pri lajšanju bolečin. Poleg tega lahko jemljete paracetamol (Lekadol)  za zmanjšanje nelagodja.

3. Izogibajte se sprožilcem

Če ste ugotovili, kaj specifično sproži afte pri vas, se poskusite izogniti tem dejavnikom. Na primer, če afte povzročajo stresna obdobja, poskušajte v svoj dan vpeljati sproščanje s kratko z meditacijo, jogo ali drugimi tehnikami. Če vas dražijo določena živila, pa jih zavoljo ohranjanja nepoškodovane ustne sluznice raje izločite iz svojih prehranjevalnih navad.

4. Redno jemljite prehranska dopolnila

Če imate pomanjkanje vitaminov, lahko prehranska dopolnila pomagajo preprečiti nastanek aft. Vitamin B12, folna kislina in železo so še posebej pomembni za ohranjanje zdrave ustne sluznice. O ustreznosti jemanja prehranskih dopolnil se lahko posvetujete z izbranim osebnim zdravnikom ali pri obisku zobozdravnika. 

5. Izboljšajte ustno higieno

Redno umivanje zob in uporaba zobne nitke pomagata ohranjati ustno votlino čisto in zmanjšujeta tveganje za afte. Izberite zobne paste brez SLS, ki lahko draži občutljivo ustno sluznico. 

Nekateri za obvladovanje razjed prisegajo celo na dodajanje domačih pripravkov k svoji dnevni rutini – na primer, redno nanašanje medu na območja, ker ponavadi dobite afte, saj naj bi med imel protivnetne in zdravilne lastnosti. V kolikor vam to pomaga, se lahko poslužujete tudi domačih pripravkov, a ne pozabite, da ti niso zamenjava za redno ščetkanje zob.

Ne veste, kako izboljšati svojo vsakodnevno rutino? Pobrskajte po Primadentovi spletni trgovini, kjer vas čakajo samo najboljša priporočila za zobne ščetke, ustne vodice in druge higienske pripomočke za brezhibne zobe in dlesni. 

Kdaj obiskati zobozdravnika?

Če vam afte povzročajo večje preglavice, lahko obiščete zobozdravnika.  Predstavljamo  nekaj situacij, v katerih je pomembno poiskati strokovno pomoč.

Pogoste afte ali dolgotrajne razjede

V primerih, ko imate afte zelo pogosto ali če se razjede ne zacelijo v dveh tednih. Z obiskom lahko opravimo temeljit pregled in izključimo druge resnejše bolezni, kot so razne okužbe ali rak ustne votline.

DOBRO JE VEDETI: Čeprav je rak ustne votline redkejši vzrok za razjede, lahko nekatere zgodnje lezije raka izgledajo kot afte. Če razjeda ne zaceli v nekaj tednih ali če postane bolj boleča ali raste, je pomembno obiskati zobozdravnika ali zdravnika za nadaljnjo oceno.

Hude bolečine ali vnetje

Če so vaše afte zelo boleče ali če je prisotno hudo vnetje, lahko vam lahko zobozdravnik predpiše močnejša zdravila, kot so kortikosteroidne kreme ali posebne ustne vodice, ki lahko pomagajo pri lajšanju simptomov. 

Včasih za lajšanje nelagodja uporabimo tudi laser. V zobozdravstvu se ga največkrat poslužujemo pri ustavljanju krvavitev, uporaben pa je tudi za afte. 

Higiena in preventiva

Zobozdravnik vam lahko pomaga izboljšati ustno higieno in vam svetuje, kako se izogibati dejavnikom, ki sprožijo afte. Prav tako vam lahko v klinikah Primadent priporočimo zobne paste in ustne vode brez dražečih sestavin, ki so primerne za občutljivo ustno sluznico.

Zaključek

Afte oziroma uklusi so nadležna in pogosto boleča težava, s katero se srečuje veliko ljudi. Razumevanje vzrokov za njihov nastanek in prepoznavanje simptomov vam lahko pomaga bolje obvladovati to stanje. Čeprav afte običajno izzvenijo same od sebe, lahko z ustrezno nego, preventivnimi ukrepi in pravočasnim obiskom zobozdravnika zmanjšate pogostost in intenzivnost izbruhov.

Če imate težave z aftami, ne oklevajte in se posvetujte s strokovnjaki v klinikah Primadent. Skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vas.

Sorodna vsebina

Kaj je periimplantitis
Vse o beljenju zob
Preprečite širjenje kariesa

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje