Domov

Zobni kamen in zobne obloge: vse, kar morate vedeti

Primadent

Na zobeh prav vsake ustne votline se pojavljajo zobne obloge. Te so na začetku mehke in se jih enostavno znebimo z rednim ščetkanjem, čez čas pa se lahko strdijo v zobni kamen. Ta dva pojava lahko vodita do resnih zobozdravstvenih stanj. V članku preberite, kaj točno sta zobni kamen in zobne obloge, kako nastaneta, kakšna tveganja prinašata ter možnosti zdravljenja in preprečevanja.

Kaj so zobne obloge?

Zobne obloge, znane tudi kot plak, so mehka, lepljiva usedlina, ki se vsakodnevno nabira na zobeh. Sestavljene so predvsem iz bakterij, ostankov hrane, sladkorjev in sline. 

Bakterije v ustni votlini se prehranjujejo z ogljikovimi hidrati, ki jih vnašamo s hrano, zato da pripravijo hrano na razgradnjo v želodcu. Bakterije v ustih presnavljajo te ogljikove hidrate in jih razgrajujejo na manjše delce. Ob tem proizvajajo kisline, iz katerih skupaj z ostanki hrane in slino nastane biofilm, ki ga imenujemo zobne obloge. Čez čas lahko nabiranje kislin in oblog poškoduje zobno sklenino in povzroči karies.

Kdaj nastanejo zobne obloge

Zobne obloge se začnejo tvoriti že nekaj minut po obroku. Če oblog ne odstranimo z rednim ščetkanjem in nitkanjem, se lahko strdijo in preidejo v zobni kamen. Študije kažejo, da lahko že 48 ur nezadostnega čiščenja zob privede do nastanka zobnega kamna.

Zobje, obarvani z vijolično, za prikaz zobnega kamna.
Vijolično obarvane tablete lahko idicirajo, kjer se vam je začela nabirati obloge in zobni kamen.

Kaj je zobni kamen?

Zobni kamen, imenovan tudi kalculus, je trda mineralizirana usedlina, ki nastane iz zobnih oblog. Proces mineralizacije se lahko začne že po 24–72 urah. Zobni kamen se običajno nabira na mestih, kjer so zobne obloge težje dostopne za ščetkanje, kot so medzobni prostori in ob dlesni. Zobni kamen je lahko supragingivalen (nad dlesnijo) ali subgingivalen (pod dlesnijo). Sam po sebi ne bi bil škodljiv (razen tega, da povzroča grši videz zob), a je problematičen zato, ker omogoča idealno okolje za “skrivanje” in prekomerno razmnoževanje bakterij, ki nato povzročajo različna zobna obolenja, kot je karies. 

Če je usedlina mineralizirana, to pomeni, da gre za izjemno trdo snov. Nastane, ko se mineralne snovi iz sline, kot sta kalcij in fosfat, združijo z zobnimi oblogami. Ta proces mineralizacije povzroči, da se mehke in lepljive obloge na zobeh pretvorijo v trdno maso. Zobni kamen je trši od običajnih zobnih oblog in ga nikakor ni mogoče odstraniti z običajnim ščetkanjem ali nitkanjem. Za njegovo odstranitev je nujno, da obiščete zobozdravnika. 

Zakaj je zobni kamen škodljiv

Zobni kamen ne povzroča le estetskih težav, kot so rumeni ali rjavkasti madeži, temveč tudi ustvarja hrapavo površino, na kateri se zlahka nabirajo nove in nove obloge. To povečuje tveganje za razvoj gingivitisa in parodontalne bolezni, ki sta resni zobozdravstveni stanji. Študije kažejo, da je parodontalna bolezen npr. povezana z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni in sladkorno bolezen.

Možni zapleti

Gingivitis: Gingivitis je zgodnja faza bolezni dlesni, za katero je značilno vnetje dlesni. Prvi znaki vključujejo rdečico, oteklino in krvavenje dlesni, še posebej med ščetkanjem ali nitkanjem. Čeprav je gingivitis reverzibilen z ustrezno ustno higieno, lahko v napredovali fazi privede do resnejših oblik parodontalne bolezni ali pa do periimplantitisa.

Parodontalna bolezen: Če se gingivitis ne zdravi, se razvije v parodontalno bolezen. To je resno vnetje tkiv, ki podpirajo zobe, vključno z dlesnimi, kostjo in vezmi. V skrajnih primerih lahko paradontitis privede do izgube zobne kosti in zob, kar zahteva kompleksno zobozdravstveno zdravljenje.

Karies: Kisline, ki jih proizvajajo bakterije v zobnih oblogah, lahko povzročijo razgradnjo zobne sklenine, kar vodi do kariesa. Napredovali karies lahko povzroči bolečine, okužbe in v končni fazi zahteva zdravljenje, kot je zobna zalivka, zobna krona ali celo puljenje zoba in nameščanje implantata (umetnega zoba).

Kje se najprej pojavi zobni kamen 

Zobni kamen se najpogosteje začne pojavljati na mestih, kjer so zobne obloge težko dostopne za ščetkanje. To so običajno naslednja področja:

  1. Ob dlesnih: Na začetku se zobni kamen pogosto pojavi ob robu dlesni, kjer se zobne obloge lahko zadržujejo in sčasoma mineralizirajo.
  2. Med zobmi: Medzobni prostori so težje dostopni in pogosto manj učinkovito očiščeni, kar omogoča nastanek zobnega kamna.
  3. Zadnji del spodnjih sekalcev: Spodnji sprednji zobje (sekalci) so pogosta mesta za nastanek zobnega kamna, ker so v bližini izvodil velikih žlez slinavk, ki izločajo minerale, kot sta kalcij in fosfat. Te sodelujejo pri tvorbi kamna.
  4. Zadnje površine zgornjih kočnikov: Ta področja so manj dostopna med ščetkanjem, kar omogoča kopičenje oblog in nastanek zobnega kamna.
Deklica in deček, ki imata vsak zobni aparat – ona klasičnega in on nevidnega.
Obloge in kamen se “rade” začnejo pojavljati pri mladostnikih, ki nosijo fiksni zobni aparat, saj ga mnogi mladi preslabo čistijo. Ortodonti za otroke ob vsakem obisku skrbno pregledajo stanje zob in otroka opomnijo o ustrezni higieni. Snemni zobni aparat (Invisalign, ClearCorrect) je dobra rešitev, če vas skrbi, da vaš otrok ne bo ustrezno ščetkal prostora med žičkami pri klasičnem aparatu.  

Kako ugotoviti, ali imam zobni kamen

Prisotnost zobnega kamna lahko prepoznate po naslednjih znakih:

  1. Vidna obarvanost: Rumenkaste ali rjavkaste obloge na zobeh, ki jih ni mogoče odstraniti s ščetkanjem.
  2. Hrapavost zob: Občutek hrapavosti na zobeh, zlasti ob dlesnih ali med zobmi.
  3. Krvavenje dlesni: Pogosto krvavenje dlesni med ščetkanjem ali nitkanjem.
  4. Slab zadah: Trajen neprijeten vonj iz ust kljub redni higieni.
  5. Otečene ali občutljive dlesni: Rdeče, otekle ali občutljive dlesni.

Če opazite katerega od teh simptomov, je priporočljiv obisk pri zobozdravniku za strokovno oceno in odstranitev zobnega kamna.

Seznam prvih znakov zobnega kamna: obarvanost, občutljive dlesni, hrapavost zob, krvavljenje dlesni, slab zadah.
Prvi znaki zobnega kamna.

Vloga prehrane in življenjskega sloga pri zobnih oblogah in kamnu

Prehrana: Prehrana igra ključno vlogo pri preprečevanju zobnih oblog in zobnega kamna. Živila, bogata s sladkorjem in škrobom, lahko prispevajo k hitremu nastanku zobnih oblog. Priporočljivo je omejiti uživanje sladkih prigrizkov in pijač, ki spodbujajo preveliko razmnoževanje bakterij v ustih. Namesto tega priporočamo uživanje hrane, bogate z vlakninami, kot so sveže sadje in zelenjava, ter živila, bogata s kalcijem, ki krepijo zobe.

Hidratacija: Tudi pitje zadostne količine vode je pomembno za ohranjanje ustne higiene. Voda pomaga izpirati ostanke hrane in bakterije iz ustne votline ter spodbuja tvorbo sline, ki naravno ščiti zobe pred kislinami. Priporočamo, da po vsakem obroku popijete kozarec navadne vode.

Življenjski slog: Redno ščetkanje in nitkanje sta temeljna za odstranjevanje zobnih oblog in preprečevanje nastanka zobnega kamna. Prav tako je pomembno redno obiskovati zobozdravnika za profesionalno čiščenje zob in pregled stanja ustne votline. V Primadentu znamo še pravi čas prepoznati nabiranje zobnih oblog, ki jih odstranimo, pacientom pa svetujemo, kako še bolje skrbeti za zdravje ustne votline. 

Zdravljenje in preprečevanje

Ustna higiena: Najboljši način za preprečevanje zobnih oblog in zobnega kamna je dosledna ustna higiena. To vključuje ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan z zobno pasto, ki vsebuje fluorid, in dnevno uporabo zobne nitke za odstranjevanje oblog izmed zob in ob dlesni. Ustna voda z antiseptičnimi lastnostmi lahko dodatno zmanjša število bakterij v ustih.

Obiščite Primadentovo spletno trgovino, kjer za vas redno posodabljamo izbor najboljših izdelkov za ustno higieno. Oglejte si priporočene zobne ščetke, od eko naravnih izdelkov do električnih ščetk. 

Profesionalno čiščenje zob: Ko se zobni kamen enkrat oblikuje, ga ni mogoče odstraniti z običajnim ščetkanjem. Potrebovali boste profesionalno čiščenje zob, ki ga opravi zobozdravnik ali ustni higienik. To vključuje uporabo specializiranih orodij za odstranjevanje zobnega kamna in poliranje zob, da preprečimo nadaljnje nabiranje oblog.

Dodatni ukrepi: Poleg vsakodnevne ustne higiene je priporočljivo, da se izogibate hrani in pijačam z visokim deležem sladkorja ter kislim pijačam, ki lahko povzročijo erozijo sklenine. Če imate načeto sklenino bo namreč tvorjenje oblog in kamna še enostavnejše in tega si ne želite. Prav tako je koristno uporabljati zobne ščetke z mehkimi ščetinami, ki ne poškodujejo dlesni, in redno menjati zobno ščetko.

Pogosta vprašanja in odgovori

1. Kako lahko sam odstranim zobni kamen doma? 

Zobnega kamna ni mogoče učinkovito odstraniti doma z običajnimi pripomočki, kot so zobna ščetka ali nitka.Tudi “čudežna zdravila” kot so limonina voda in soda bikarbona vam ne bodo pomagali. S takšnimi pastami lahko kvečjemu odstranite mehke zobne obloge, zobnega kamna pa ne. Pri tem opozarjamo, da je zobne obloge možno odstraniti že z navadnim ščetkanjem, domači pripravki pa imajo večje tveganje za poškodovanje zdravega premaza na vaših zobeh. 

Ko se pojavi zobni kamen, je tako vedno potreben obisk pri zobozdravniku ali ustnem higieniku, ki ima specializirana orodja in znanje za njegovo odstranjevanje. Ne odlašajte in nas pokličite na številko 041 646 363.

2. Kako pogosto naj obiščem zobozdravnika za čiščenje zobnega kamna? 

Priporočamo, da nas za profesionalno čiščenje zob enkrat na šest mesecev. Imejte v mislih, da lahko lahko posamezniki z večjim tveganjem za nastanek zobnega kamna ali parodontalne bolezni potrebujejo pogostejše obiske.

3. Ali lahko uporaba električne zobne ščetke pomaga pri preprečevanju zobnega kamna? 

Električne zobne ščetke so pogosto učinkovitejše pri odstranjevanju zobnih oblog kot ročne ščetke, saj zagotavljajo bolj temeljito čiščenje. Redna uporaba električne ščetke v kombinaciji z nitkanjem in uporabo ustne vode lahko pomaga zmanjšati nastanek zobnih oblog in zobnega kamna.

Ne glede na to, kateri tip zobne ščetke uporabljate, pa imejte v mislih, da je redno ščetkanje tisto, ki je najbolj pomembno. 

4. Kakšna je razlika med zobnimi oblogami in zobnim kamnom? 

Zobne obloge so mehka, lepljiva plast bakterij in drugih snovi, ki se nabira na zobeh. Če obloge ne odstranite s ščetkanjem, se sčasoma strdijo in mineralizirajo v zobni kamen, ki je trd in ga ni mogoče odstraniti z običajnim čiščenjem.

5. Ali lahko zobni kamen povzroči slab zadah? 

Da, zobni kamen lahko povzroči slab zadah (halitozo), saj lahko bakterije v zobnem kamnu proizvajajo neprijeten vonj. Poleg tega lahko zobni kamen prispeva k razvoju bolezni dlesni, ki je prav tako povezana s slabim zadahom.

6. Ali se lahko zobne obloge in zobni kamen pojavijo tudi na umetnih zobeh (implantatih)?

Da, zobne obloge in zobni kamen se lahko pojavijo tudi na umetnih zobeh oziroma implantatih. Tako kot naravni zobje so tudi zobni vsadki podvrženi kopičenju bakterijskih oblog, ki lahko sčasoma mineralizirajo in tvorijo zobni kamen. Če se oblog ne odstrani redno, lahko to privede do periimplantitisa, kar je vnetje tkiv okoli vsadka. Zato je redna ustna higiena, vključno s ščetkanjem, nitkanjem in profesionalnim čiščenjem pri zobozdravniku, ključnega pomena za ohranjanje zdravja ustne votline, ne glede na to, ali imate naravne zobe ali implantate.

Zaključek

Zobni kamen in zobne obloge sta pogosta pojava, ki lahko resno ogrozita zdravje ustne votline, če ju ne obravnavate pravilno. Pomembno je, da veste, kako nastaneta, kaj so povezana tveganja in kako te težave preprečevati.

Z redno ustno higieno in obiski pri zobozdravniku lahko učinkovito preprečimo nastanek zobnih oblog in zobnega kamna ter ohranimo lep nasmeh skozi vse življenje. Preprečevanje je vedno boljše kot kurativa, zato poskrbite za svoje ustno zdravje še danes.


Sorodne vsebine 

Zobni kamen 

Veste, kaj je bruksizem? Vse o škripanju zob 

Kako omiliti zobobol?

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje