Domov

Celovit vodnik za čiščenje zobnih vsadkov / implantatov

Primadent

Skrb za zobne vsadke je enako pomembna kot skrb za navadne zobe. Preberite, kako pravilno skrbeti za implantate.

Pri čiščenju implantatov ne smemo biti površni ali leni, saj se lahko na stičišču vsadka in dlesni v tem primeru pojavi periimplantitis (hudo vnetje), ki lahko povzroči okvaro vsadka. 

NA KRATKO: za pravilno nego implantatov uporabljajte  ščetke, izdelane za zobne vsadke in prostore med zobmi, ter se dvakrat letno oglasite na kontrolnem pregledu pri zobozdravniku.

Zakaj je čiščenje implantatov nujno

Čiščenje zobnih vsadkov (implantatov) je ključnega pomena za preprečevanje okužb, ki bi lahko škodovale vsadku in bližnjim območjem, kot je dlesen. Redno in skrbno čiščenje pripomore k dolgotrajni življenjski dobi zobnih implantatov in tako rekoč “zaščiti” denar, porabljen za zobozdravstveno delo.

Dobre higienske navade pomagajo preprečiti težave, ki bi lahko povzročile drago in neprijetno zdravljenje.

Preprečevanje okužb

Z dobro higieno preprečujete nastanek biofilma – škodljive plasti bakterij, ki lahko oslabijo vsadek in škodujejo vašemu ustnemu zdravju. Pomembno je, da se dnevno poslužujete temeljite rutine čiščenja. Uporabljajte orodja, kot so zobne ščetke z mehkimi ščetinami in posebne ščetke, ki prodrejo med zobe, da odstranite zobne obloge, ki lahko povzročijo periimplantitis. To je resna okužba, ki ogroža zdravje vsadka in ustne votline.

Ne veste, katere zobne ščetke izbrati? Obiščite našo SPLETNO TRGOVINO.

Pomembno je tudi, da za temeljito čiščenje vseh zob dvakrat letno obiščete zobozdravnika. Čiščenje, ki ga opravijo naši zobozdravniki in ustni higieniki, pomaga odstraniti bakterije z mest, ki jih z rednim domačim ščetkanjem in nitkanjem ne morete doseči. V primeru zobnih vsadkov jih res toplo svetujemo, saj na tak način zaščitite vašo investicijo. 

DOBRO JE VEDETI: S pacienti, ki so implantološke posege opravili v Primadentovih ordinacijah, se dogovorimo za posebne kontrolne preglede. Tudi v našem interesu je, da boste z novim zobovjem zadovoljni še vrsto let. 

Zagotavljanje dolgoživosti vsadkov

Vzdrževanje dobre ustne higiene ima velik vpliv na to, kako dolgo bodo zdržali zobni vsadki. Z rutino, ki vključuje temeljito čiščenje in ustrezno nego, lahko ohranite zdrav zobni vsadek in dlesni okoli njega. S tem preprečite bolezni, zaradi katerih bi bil lahko vsadek manj stabilen in slabšega videza.

V Primedentu uporabljamo najboljše zobne vsadke znamke Neodent Straumann in druge, ki imajo odlično oceno biokompatibilnosti, a tudi te implantati ne bodo doživljenjski, če za njih ne boste ustrezno poskrbeli.

Skrb za zobne vsadke vključuje več kot le vsakodnevno umivanje zob. Ne smete pozabiti na uporabo ščetk, namenjenih čiščenju med zobmi ali zobnih nitk. Tako se znebite zobnih oblog in koščkov hrane na težko dostopnih mestih, kar zmanjša tveganje za periimplantitis. 

Zelo pomembno je tudi, da redno hodite na zobozdravstvene preglede. Na teh obiskih vam bo zobozdravnik temeljito pregledal zobe ter preveril, kako zdrava sta vsadek in kost okoli njega. Na teh obiskih lahko dobite nasvete, ki ustrezajo morebitnim novim težavam z vašim ustnim zdravjem, kar zagotavlja stalno podporo pri skrbi za vaš vsadek.

Razumevanje biofilma

Biofilm je lepljiva plast mikrobov (bakterij), ki se prilepi na zobne vsadke. Okoli sebe ustvari trden ščit, ki ga je težko očistiti. To lahko povzroči težave, kot je periimplantitis, ki lahko poškoduje okolico vsadka.

Sestava in nastanek

Biofilm ni le naključni skupki bakterij na implantatih; je strukturirani in lahko resno vpliva na površino zobnega vsadka, zato je nastanek biofilma težko preprečiti.

Tukaj je preprosta razlaga njihove sestave in nastanka:

  1. Začetek: Najprej se bakterije ohlapno pritrdijo na površino zobnega vsadka. Če jih ne odstranimo hitro, se začnejo prijemati trajneje. Bakterije proizvajajo lepljivo snov, ki jim pomaga, da se pritrdijo še močneje in začnejo rasti v kolonije.
  2. Rast biofilma: Sčasoma biofilm raste in tvori zapletene trodimenzionalne strukture, ki lahko vsebujejo različne vrste bakterij. Ta raznolikost pomaga ustvariti močno pregrado, ki ščiti bakterije pred odstranitvijo s čiščenjem ali uničenjem z antibakterijskim zdravljenjem.
  3. Širjenje in rast drugod: Sčasoma zreli biofilmi razpadejo, bakterije se razširijo in ustvarijo nove biofilme, ki lahko povzročijo še več težav. Zaradi tega ščita se antibiotiki in imunski sistem težko znebijo bakterije, te pa lahko postanejo odporne na klasične antibiotike. Redno in temeljito čiščenje je ključno za obvladovanje tega širjenja in preprečevanje nastanka novih biofilmov na zobnih vsadkih.

Učinki biofilma na vsadke

Biofilmi na zobnih vsadkih lahko zmanjšajo njihovo učinkovitost in življenjsko dobo. Zaščitna plast na bakterijah pomaga zaščititi bakterije pred antibiotiki, zato se jih je težko znebiti. 

Seznam učinkov biofilma na implantate: skrajša življenjsko dobo
To so glavni učinki, lahko pa jih je še več.

Tehnike za odstranjevanje biofilma

Odstranjevanje biofilma z zobnih vsadkov je ključnega pomena za ohranjanje zdravih ust in zagotavljanje dolge življenjske dobe zobnih vsadkov. 

Tukaj so trije preprosti načini za čiščenje biofilma z zobnih vsadkov:

  1. Mehansko čiščenje:
    Uporabite mehke zobne ščetke in ščetke za čiščenje med zobmi, ki so primerne za vsadke. Poleg medzobnih ščetk lahko za čiščenje ozkih prostorov uporabite tudi zobno prho. Zobna prha je naprava, ki izgleda podobno majhni cevki ali pisalu, priključenemu na rezervoar za vodo. Deluje tako, da pod visokim pritiskom usmerja tanek curek vode med zobe in ob dlesni, kjer odstranjuje zobne obloge in ostanke hrane. Uporabnik lahko nastavi tlak vode in usmeri curek v želene predele ustne votline, kar omogoča temeljito čiščenje težje dostopnih mest.
  2. Kemična čistila:
    Uporabite raztopine, ki uničujejo mikrobe, kot je klorheksidin glukonat, ki je na voljo kot ustna voda ali gel. Te raztopine lahko prodrejo v biofilm in uničijo bakterije, kar pomaga preprečevati okužbe. Pred prvo  uporabo vedno upoštevajte nasvete zobozdravnika, da se prepričate, da so učinkoviti in varni.
  3. Ultrazvočno čiščenje:
    To je metoda, ki jo uporabljajo samo zobozdravniki in zobni tehniki. Vključuje uporabo orodja, ki proizvaja visokofrekvenčne vibracije. Vibracije razbijejo biofilm, zato je to odlična metoda za temeljito čiščenje med rednimi obiski pri zobozdravniku.

Z vsakodnevno uporabo teh orodij bodo zobni vsadki ostali čisti in dlje časa obstojni.

Ali je vrsta vode pomembna za čiščenje vsadkov

Pri čiščenju zobnih vsadkov je pomembno uporabljati pravo vrsto vode, da se izognete poškodbam in ohranite zdrava usta. Topla voda pri izpiranju in pri uporabi zobne prhe je najboljša, saj pomaga učinkovito odstraniti nečistoče in je nežna do občutljivih tkiv okoli zobnih vsadkov. Prav tako pripomore k boljšemu delovanju drugih orodij za čiščenje, kot so mehke zobne ščetke in ustne vode.

Če uporabljate antibakterijsko ustno vodo, jo je dobro zmešati s toplo vodo. Tako se ustna voda enakomerneje razporedi in bolje deluje, hkrati pa je nežnejša do dlesni. Prepričajte se, da uporabljate ustno vodo brez alkohola, saj lahko alkohol izsuši notranjost ust, zaradi česar so okužbe in nelagodje bolj verjetni. 

Zaključek

Z ustrezno nego zobnih vsadkov lahko bistveno podaljšate njihovo življenjsko dobo in preprečite resne zaplete, kot je periimplantitis. Redno in natančno čiščenje, uporaba primernih orodij in obisk zobozdravnika dvakrat letno so ključni za ohranjanje zdravja vaših vsadkov. V Primadent smo tu, da vam nudimo strokovno podporo in nasvete, da bodo vaši vsadki ostali v optimalnem stanju. Poskrbite za svoje zobne vsadke in si zagotovite lep nasmeh za leta, ki prihajajo.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje