Domov

Veste, kaj je bruksizem? Vse o škripanju in stiskanju zob

Strokovni pregled:
Mirjana Tavčar dr. dent. med.
Zobozdravnik
Primadent

Vzroki, simptomi in učinkovite metode zdravljenja bruksizma. Odkrijte, kako preprečiti škripanje zob in stiskanje čeljusti.

Bruksizem je neprijetno škrtanje z zobmi 

Bruksizem je stanje, kjer oseba nehoteno škripa ali stiska zobe in čeljusti, običajno ponoči med spanjem, lahko pa se pojavi tudi čez dan. To ni le navada, temveč kompleksna motnja, ki ima lahko številne vzroke in posledice za vaše oralno zdravje. Pogosto se posamezniki ne zavedajo svojega stanja (tudi, če se pojavi podnevi), dokler ne opazijo posledic ali jih na to opozori partner, ki sliši škripanje med spanjem.

To početje je pogosto je povezano s stresom, anksioznostjo ali drugimi psihičnimi dejavniki, včasih pa ima tudi fizične vzroke, kot so nepravilni ugriz, izguba zob ali ortodontske težave. Bruksizem lahko vodi do obrabe zob, poškodb zobne sklenine, bolečin v čeljusti, motenj v temporomandibularnem sklepu (TMJ) in drugih težav. 

Vzroki in dejavniki tveganja za bruksizem

Bruksizem je lahko posledica več dejavnikov, ki delujejo samostojno ali v kombinaciji. Med najpogostejše vzroke spadajo:

  • Psihološki dejavniki: Stres, anksioznost, jeza in frustracije so pogosto povezani s škripanjem zob. Psihološki stres lahko povzroči, da se napetost prenese na čeljust, kar se izraža kot bruksizem. V takšno stanje nas lahko spravijo vsakodnevne stvari ali pomembni življenjski dogodki, kot si izpiti, ločitev, finančne težave … 
  • Nepravilni ugriz ali zobne težave: Nepravilnosti v zobovju, kot so nepravilni ugriz, izguba zob ali neustrezno nameščeni zobni vsadki, lahko prispevajo k nepravilni porazdelitvi sile med žvečenjem in posledično k bruksizmu.
  • Spalne motnje: Raziskave kažejo tudi na povezavo med bruksizmom in določenimi motnjami spanja, kot so smrčanje, spalna apneja in motnje gibanja med spanjem.
  • Življenjski slog: Uživanje alkohola, kajenje, visok vnos kofeina in uporaba psihoaktivnih substanc lahko povečajo tveganje za bruksizem.
  • Genetski dejavniki: Nagnjenost k bruksizmu je lahko tudi dedna, saj pogosteje opažamo to stanje pri članih iste družine.

Diagnoza bruksizma

Diagnoza bruksizma običajno vključuje kombinacijo zobozdravstvenega pregleda in anamneze pacienta. Med pregledom bomo iskali znake obrabe zob, poškodb sklenine in drugih oralnih težav, ki bi lahko bile posledica škripanja ali stiskanja zob. Prav tako je pomembno, da pacienti poročajo o morebitnih simptomih, kot so bolečina ali utrujenost čeljusti, glavoboli in občutek napetosti v obraznih mišicah, ki so lahko povezani z bruksizmom.

V nekaterih primerih vas lahko napotimo na nadaljnje testiranje, kot so slikanje čeljusti ali monitoring spanja, zlasti če se sumi na povezavo med bruksizmom in motnjami spanja. V Primadentu uporabljamo najnovejše tehnologije za natančno diagnozo in učinkovito slikanje zob.

Vzrok škrtanja in stiskanja zob je pogosto stres. Osebe z bruksiznom se pogosto niti ne zavedajo, da ga imajo.

Zdravljenje bruksizma

Zdravljenje bruksizma se razlikuje glede na vzrok in resnost stanja. Glavni cilj je zmanjšati škripanje zob, ublažiti bolečino in preprečiti nadaljnjo škodo na zobeh in čeljusti. Možnosti zdravljenja vključujejo:

  • Nočne zaščitne opornice: Uporaba prilagojenih nočnih opornic lahko pomaga zaščititi zobe pred obrabo in zmanjšati napetost v čeljustnih mišicah.
  • Fizioterapija: Vaje za čeljust in tehnike sproščanja lahko pomagajo zmanjšati mišično napetost in bolečino.
  • Spremembe življenjskega sloga: Če se le da, vam svetujemo zmanjšanje stresa, izogibanje stimulansom pred spanjem in vzpostavitev dobrih spalnih navad.
  • Zobozdravstveni posegi: V nekaterih primerih je potrebno zobozdravstveno zdravljenje, kot so popravki ugriza, nošenje zobnih aparatov ali obnova poškodovanih zob (npr. z menjavo slabo izdelanih implantatov).
  • Farmakološko zdravljenje: V določenih situacijah vam lahko zdravnik predpiše tudi mišične relaksante ali zdravila za lajšanje anksioznosti.

Preventivni ukrepi proti bruksizmu

Preventiva ima ključno vlogo pri obvladovanju bruksizma. Vključuje lahko:

  • Redne zobozdravstvene preglede za zgodnje odkrivanje znakov bruksizma.
  • Upravljanje s stresom in anksioznostjo skozi tehnike sproščanja, meditacijo ali psihoterapijo.
  • Izogibanje ali zmerno uživanje alkohola, kofeina in drugih stimulansov, ki lahko poslabšajo bruksizem.
  • Pazite tudi na to, kako se prehranjujete: hrana ima pomembno vlogo pri splošnem zdravju, vključno z zdravjem ustne votline in obvladovanjem bruksizma. Določena živila in pijače lahko prispevajo k sproščanju mišic in zmanjšanju vnetja, medtem ko druga lahko povečajo tesnobo ali stres in s tem posredno vplivajo na bruksizem. Priporočamo uživanje hrane, bogate z magnezijem in kalcijem, ki lahko pomaga pri sprostitvi mišic in ohranjanju močnih zob.
  • Ustvarjanje nočne rutine pred spanjem, ki spodbuja sprostitev in izboljša kakovost spanca.
  • Izobraževanje o pravilnih oralnih navadah in tehnikah čiščenja, ki pomagajo ohranjati zdravje zob in dlesni. Pomembno je tudi, da uporabljate kakovostne izdelke za nego zob. Izbor naših najljubših posodabljamo v Primadentovi spletni trgovini.

Zaključek

Bruksizem je kompleksna motnja, ki zahteva namenjanje pozornosti tako na simptome kot na osnovne vzroke. Ključnega pomena je, da se posamezniki, ki se soočajo s škripanjem ali stiskanjem zob, čim prej obrnejo na strokovnjake za pravilno diagnozo in zdravljenje. S pravo kombinacijo zdravstvenih posegov, sprememb življenjskega sloga in, po potrebi, podpore za duševno zdravje, lahko pacienti znatno izboljšajo svoje stanje in kakovost življenja. Za kakršnakoli vprašanja nas kontaktirajte prek številke 041 646 363 ali prek spodnjega obrazca.

Prijava na posvet ali pregled

Zaupajte nam vaše podatke v spodnji obrazec. V najkrajšem možnem času vas pokličemo in rezerviramo termin posveta.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

Aktualni članki
Naročanje